Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm bölümünün krizlere karşı bağışıklık kazandığını, bu bağışıklığın pazar çeşitliliğiyle sağlandığını anlattı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2022 Yılı Turizm Kıymetlendirme Toplantısı’nda yılın birinci 9 ayına ait turizm datalarını, beklentileri, gerçekleşen gayelerle yeni maksatları kıymetlendirdi.
Salgın ve global krizlere karşın Türkiye’nin turist sayısı ve gelirde rakiplerinden daha az kayıp verdiğini söyleyen Ersoy, krizlere bağışıklık kazanıldığını ve bunun kolay olmadığını; bağışıklığın pazar çeşitliliğiyle, pazar çeşitliliğinin ise tanıtımla sağlandığını belirtti.
Mevcut turizm bilgilerini pandemi öncesi periyot ile kıyasladığını aktaran Ersoy, “2019 ile 2022’nin 7 aylık bilgilerini kıyasladığımız vakit İspanya turist sayısıyla yüzde 18 geride. İtalya yüzde 29 geride. Yunanistan yüzde 12 geride. Türkiye 7 aylık düzeyde yüzde 7 geride. Yani biz 2019’un kayıplarını çok daha fazla telafi etmişiz. Lakin yıl sonu ne diyorsanız; Yıl sonunda bizim beklentimiz eksi 3 ile tamamlamak. Yani neredeyse 2019 bilgilerini turist sayısı olarak yakalamış olacağız” diye konuştu.
‘HERKES GAYELERİ AŞAĞI ÇEKMEMİZİ BEKLERKEN…’
Turizm gelirleri bakımından Euro/dolar paritesindeki olumsuz gelişmelere karşın Türkiye’nin sayılarını çok daha yeterli olduğunu vurgulayan Ersoy, “İspanya yüzde 6 geride, İtalya yüzde 13 geride, Yunanistan yüzde 4 gerideyken, biz 7 aylık datada 2019’a nazaran yüzde 12 artıdayız. Yıl sonunda bu artış oranı daha da çok artacak ve yıl sonunu yüzde 18 artı kapatacağız” dedi.
“Sene başındaki maksadımız 42 milyon turist, 35 milyar dolar gelir idi. Fakat şubat sonunda Karadeniz’deki çatışma ortamıyla biraz moraller bozulmuştu” diyen Ersoy, “Herkes amaçları aşağı gerçek revize edeceğimizi beklerken biz üst hakikat revize ettik” diye konuştu.
İlk revizyonu 28 Temmuz’da yaptıklarını ve maksatları 47 milyon turist, 37 milyar dolar olarak üst taraflı revize ettiklerini lisana getiren Ersoy, “Yıl sonu gayemizi tekrar revize ediyoruz, 50 milyon turist 44 milyar dolar olarak yıl sonu gayemizi tekrar üst istikametli revize etmiş oluyoruz” tabirlerine yer verdi.
TÜİK’İN HESAPLAMADA YAPTIĞI DEĞİŞİKLİK
Ersoy, gelişmelerin yıl sonu gayesinin ne kadar gerçekçi olduğunu gösterdiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:
“Çok başarılı bir ekim ayı geçti. Son haftasına hakikat giriyoruz. Bana bütün havalimanlarından, bütün kapılardan gecelik rapor geliyor. Muhtemelen 2019 sayılarıyla başa baş yahut biraz üstünde kapatacağız.
2019 yılı biliyorsunuz, bizim rekor sayıda turist ağırladığımız yıldı. Pandemi ve Karadeniz’deki çatışma ortamına karşın aslında sürecin ne kadar âlâ yönetildiğini, dataların rekor kırdığımız yıla çok yaklaştığını burada net bir halde görüyoruz.”
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) turizm istatistiklerinde yaptığı revizyona da değinen Ersoy, dataların derlenmesinde bavul ticareti gelirinin yanında marina hizmeti harcamaları, güçlü tüketim malları harcamaları ve paket çeşit harcamalarıyla eğitim ve sıhhat turizmi alanlarında yapılan değişiklikleri anlattı. (AA)