Sağlıklı sinir sistemi için 3 altın kural

Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Op. Dr. Ahmet Zorlutuna, toplumda sık rastlanan bazı sağlık belirtilerinin basit yorgunluk ya da ağrı olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı.

Baş ağrısı, boyun ve bel ağrısı, el veya ayaklarda uyuşma, karıncalanma, denge kaybı, ani görme bozuklukları ve kas güçsüzlüğü gibi şikayetlerin geçici olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Zorlutuna, bu belirtilerin beyin, omurilik ve sinir sistemiyle ilgili ciddi rahatsızlıkların habercisi olabileceğini belirtti.

Ağrıyı Değil, Sebebini Tedavi Etmeliyiz

Op. Dr. Zorlutuna, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Birçok kişi baş veya bel ağrısı gibi belirtilerde sadece ağrı kesici kullanarak kısa süreli bir rahatlama sağlıyor. Ancak bu yaklaşım, temel sorunun ilerlemesine yol açabilir. Sinir sisteminde meydana gelen sıkışma, tümör, fıtık veya damar tıkanıklığı gibi durumlar erken teşhis edilmezse kalıcı zararlara neden olabilir. Önemli olan ağrıyı değil, ağrının kaynağını tedavi etmektir.”

Geç Kalmak Hayat Kalitesini Düşürür

Belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Zorlutuna, özellikle el ve ayaklarda uyuşma, yürürken sendelemek, baş dönmesi ve idrar kontrolünde sorun gibi belirtilerin beyin ve omurilik kaynaklı önemli problemlere işaret edebileceğini belirtti. “Herhangi bir belirti ihmal edilmemeli ve derhal uzman görüşü alınmalıdır,” dedi.

Sağlıklı Sinir Sistemi İçin 3 Temel Kural

Dr. Zorlutuna, sinir sistemi sağlığını korumak isteyenler için şu üç temel tavsiyeyi paylaştı:

  1. Vücudunuzu dinleyin: Yeni ortaya çıkan ya da tekrarlayan belirtilere dikkat edin.

  2. Ağrı kesicilere başvurmayın: Şikayetlerinizi bastırmak yerine uzman yardımı alın.

  3. Düzenli kontrolleri yapmayı ihmal etmeyin: Özellikle masa başında çalışanlar ve ileri yaş grupları için periyodik muayeneler büyük önem taşır.

Related Posts

Bakan Işıkhan’dan nadir hastalıkların tedavisine destek açıklaması: Hemofili A hastalarına evde tedavi kolaylığı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabındaki paylaşımda, nadir hastalıkları olan vatandaşların tedavi süreçlerine destek sağladıklarını belirtti. Işıkhan paylaşımında, “Nadir hastalıklarla mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Onların tedavi süreçlerine destek amacıyla 2024’te yaptığımız ödeme ve harcama tutarı toplamda 313 ilaç için 54,4 milyar lirayı buldu” ifadelerini kullandı.

Erken tanı ile skolyoz cerrahisiz atlatılabilir

Samsun’da görev yapan Omurga Cerrahisi Doç. Dr. Ömer Bozduman, Haziran ayının ‘Skolyoz Farkındalık Ayı’ olduğunu hatırlatarak, aileleri çocuklarında omurga eğriliği belirtilerine karşı dikkatli olmaya davet etti. Bozduman, erken teşhisin skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale gereksinimini büyük oranda ortadan kaldırdığını vurguladı.

Türk Dermatoloji Derneği 37 ilde ücretsiz deri taraması yapacak

Türk Dermatoloji Derneği (TDD), cilt kanserinin erken tespiti için 37 il ve 71 merkezde ücretsiz deri taraması yapacak.

Estetik Kimin Alanı Tartışması !

Estetik operasyonlara ilgi her geçen gün artarken, estetik ameliyatlardaki ‘alan ihlali’ tartışması da sürüyor. Plastik Cerrahlar, “Biz buz işin sahibiyiz” diyor. 

Güvensiz gıdalar sağlık krizine neden oluyor: Her yıl 600 milyon insan hastalanıyor

Yakın Doğu Üniversitesi tarafından düzenlenen seminerde “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” ele alındı. Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşanan hastalıklara dikkat çekilen seminerde akıllı tarımın önemi vurgulandı.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”