Kampanya yaratıcı dönüşüm şirketi WPP’nin bir marka şirketi olan Ogilvy iş birliğiyle hayata geçirildi. WPP, UN Women Türkiye tarafından hayata geçirilen Unstereotype Alliance Türkiye oluşumunun bir üyesi. Kampanyaya büyük destek veren başka bir WPP marka şirketi de EssenceMediacom oldu.
İlhamını #SheSaidYes etiketinden alan kampanyada #SheSaidNo etiketi, kampanyanın ana stratejisini oluşturuyordu. Kamuoyunda farkındalık yaratmayı ve tüm aktörleri yakın partner şiddetine karşı harekete geçirmeyi amaçlayan #SheSaidNo kampanyası, Felis ve Kristal Elma Ödüllerine layık görüldü. Türkiye pazarlama ve reklamcılık sektörünün yaratıcılık ve yenilikçiliği takdir eden prestijli ödülleri olan bu ödüller, “She Said No” kampanyasının etkili ve yenilikçi kampanya yönetimi yaratmadaki başarısını ortaya koydu.
She Said No kampanyası; influencer yönetimi, açıkhava, ambient, yaratıcı içerik, sosyal sorumluluk, dijital ve sosyal medya dahil olmak üzere birçok kategoride ödüle layık görüldü. Kampanya, çeşitli kategorilerde toplam dört Kristal Elma Ödülü ve altı Gümüş Kristal Elma Ödülü’nün yanı sıra Felis Ödülleri’nden sekiz Felis Ödülü, bir Curious Ödülü ve beş Başarı Ödülü aldı. Ödüller arasında Entegre Kampanyalar-Sosyal Sorumluluk kategorisinde Kristal Elma Jüri Özel Ödülü ve kampanyanın dijital pazarlama ve reklamcılık yoluyla farkındalık yaratmadaki başarısını gösteren Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kristal Elma Ödülü de yer alıyor.
Güçlü bir kampanya
İstanbul’da düzenlenen Kristal Ödül töreninde UN Women Türkiye adına ödülü alan UN Women Ulusal İyi Niyet Elçisi Demet Evgar konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kristal Elma Ödülünü UN Women Türkiye adına kabul etmekten büyük onur duydum. She Said No kampanyası, partner şiddetine ‘hayır’ diyenlerin seslerini yükselttikleri değişim için güçlü bir kampanya oldu. Bu ödül, kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesi konusunda farkındalık yaratmak için yaratıcılığı kullanmanın önemini vurguluyor. Tüm kadınlar ve kız çocukları için şiddetten uzak bir dünya inşa etme kararlılığımızı hep birlikte sürdürelim.”
WPP markalarından EssenceMediacom da kampanyaya destek vererek açıkhava, görsel-işitsel medya ve dijital medya araçlarıyla kampanyaya 27 bin dolar değerinde bir katkıda bulundu.
Büyük gurur
UN Women Ülke Direktör Yardımcısı Zeliha Ünaldı ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“She Said No kampanyasının başarısından ve Felis Ödülleri ile Kristal Elma Ödülleri’ni layık görülmesinden büyük gurur duyuyoruz. Bu kampanya, yenilikçi iletişim kampanyaları yoluyla yakın partner şiddeti konusunda farkındalık yaratma konusundaki süregelen kararlılığımızın bir örneği. Sosyal normlara meydan okuyan ve klişeleri yıkan yaratıcı çözümleri için Ogilvy’ye ve görünürlük desteği için EssenceMediacom’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Demet Evgar’a kampanyamıza verdiği değerli destek ve katkıları için ayrıca teşekkür ederiz. Toplumsal cinsiyet eşitliği savunucusu olarak verdiği destek, bu konudaki farkındalığın artırılmasında önemli bir rol oynadı.”
Milliyet de destek vermişti
UN Women Türkiye’nin küresel medya birliği Media Compact üyesi olan Milliyet, 16 Günlük Aktivizm süresince #SheSaid kampanyasına verdiği destekle yakın partner şiddetine ve şiddetin sonuçlarına dikkat çekti.
VikiMaraton projesi başladı
Akbank, bağımsız ansiklopedi Vikipedi’yi eşitlik, kapsayıcılık ve dahiliyet odağında güncellemek ve doğru bilginin herkese erişilebilir olmasını sağlamak üzere VikiMaraton projesini başlattı. Toplumsal cinsiyet eşitliğini odağına alan VikiMaraton serisi, 2024 yılında üç farklı etkinlikle devam edecek.
Akbank, toplumsal cinsiyet eşitliği alanında ortak hafızayı güncel ve güçlü tutmak için çalışmalarını sürdürüyor. Banka, İmece iş birliği ile; eşitlik, kapsayıcılık ve dahiliyet odağında Vikipedi’nin güncellenmesini hedefleyen VikiMaraton serisini başlattı. Serinin ilk etkinliği 2023 yılı sonunda gerçekleştirildi. Başta gençler olmak üzere herkesin katılımına açık olan VikiMaraton’da 20-25 kişilik ekipler, belirlenen başlıklarda literatür taraması yaparak bilgi eksikliklerini gidermeye odaklanıyor. VikiMaraton, gönüllülerin katılımıyla üç saat süren yoğun çalışma süreçlerinden oluşuyor.
Ekipler, çalışmalarını İmece ekibine iletiyor, burada yapılan değerlendirme sürecinin ardından elde edilen doğruluğu kanıtlanmış bilgiler Vikipedi’yle paylaşılıyor. Böylece Akbank, Vikipedi aracılığıyla toplumsal hafıza ve iletişim dilinde kapsayıcılık ve eşitliğin sağlanmasına kolektif bir katkı sunuyor. Akbank VikiMaraton, 2024 yılında Mart, Ağustos ve Kasım aylarında düzenlenecek olan üç ayrı etkinlikle devam edecek. Ayrıntılı bilgi ve başvuruları detaylarına Akbank’ın sosyal medya hesaplarından ulaşılabilecek.
HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ [email protected]