Gündemde kara para ve dolandırıcılık haberleri her gün yeni bir gelişmeyle yer edinirken, bunların ekonomik boyutu da sorgulanıyor. Önemli iki ekonomist Prof. Dr. Aylin Seçkin Georges ve Dr. Mahfi Eğilmez, bu konuda aynı noktaya işaret eden tespitlerle bulundu.
Gündemin ana maddeleri dolandırıcılık ve kara para olurken, ekonomide bu paraların boyutları kayıt dışı bir büyüklük yaratması açısından devletlerin gelirlerinde büyük vergi kaybına yol açmasıyla önemli oluyor.
Dolandırıcılık öncesinde de haftalarca konuşulan ve halen de dava süreci devam eden fenomenler sürecini bu başlıkta unutamayız.
Kara para, dolandırıcılık, sazan sarmalı, ponzi gibi gündemlerle meşgul olurken, bu paraların hepsinin kayıt dışı boyutunu önemli iki ekonomist inceledi.
Kanada Ottawa Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olan Prof. Dr. Aylin Seçkin Georges, ekonominin alternatif alanları konusunda birçok bilgilendirme yapıyor.
Yasa dışı yollarla elde edilen ve suç ekonomisinin gelirlerinin tamamı “kara para” olarak isimlendirilirken, buna borsada içerden alınan bilgiler, uyuşturucu, silah, insan kaçakçılığı faaliyetleri ya da yasa dışı bahis gibi tüm gelirler dahil.
Dünyada kara para ile mücadelede Türkiye’nin de üye olduğu Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force-FATF), Türkiye’yi bir süredir gri listede tutuyor ve Mehmet Şimşek de bu konudaki iyileşmeleri kendi sosyal medya hesabından paylaşıyor. Türkiye dünyada kara para ile mücadeledeki uluslararası tüm iş birliklerinde yer alıyor.
Varlık Barışı düzenlemeleri 2008, 2013, 2016 ve 2023 yıllarında yapılıyor.
Cumhuriyet tarihinde 2008 öncesi hiçbir zaman Varlık Barışı uygulanmazken, 2008 yılında ilk düzenlemede 47,3 milyar lira seviyesinde ciddi bir kaynak sisteme giriyor.
2016 yılındaki Varlık Barışı önemli görülürken, farkı da “sıfır vergi” ve “incelemeye tabi olmaması” oluyor. Barışılan varlık miktarı bilinmiyor.
Son günlerden elden teslim edilen paraların uzmanların eleştirdiği şekilde kayıt dışında olmasının bu durumun en basit göstergesi olduğuna değinen Prof. Dr. Aylin Seçkin Georges, fenomenlerin, son dönemde yakalanan mafya üyelerinin haberlerine de dikkat çekiyor.
Hangi işletmeler dikkat çekiyor?
Mahfi Eğilmez de “Kara Para Aklama, Ponzi Oyunu, Mafya ve Faiz İlişkisi”ni yazıyor. Ödemeler dengesindeki net hata ve noksan kalemindeki 2022 yılında yaklaşık 26 milyar dolar fazlaya dikkat çeken ünlü iktisatçı da bu miktarın 5-6 milyar dolarlık kısmının açıklamasının mümkün olabileceğini ancak yıllık cari açığın (49,1 milyar dolar) yarısından fazlasının açıklanmasının mümkün olmadığını söylüyor.
Son yıllarda bu olaylarda patlama yaşanmasına da değinirken, güvenlik, yargı, af, kısa yoldan zengin olma, siyaset ve bürokrasinin süphe altında olmasının yanında faiz, enflasyon etkilerine de dikkat çekiyor.
İki önemli uzman da ortak şekilde iki önemli konuya değiniyor: Biri net hata noksan hesabı oluyor, diğeri de 2021 yılında uygulanmaya başlanan ekonomi politikaları. Bunun toplumdaki sosyal dinamikleri etkilediği düşünülüyor.