Dünya astım günü 2025: Astımda doğru inhaler kullanımı neden hayati?

Dünya Astım Günü Kapsamında Prof. Dr. Bozkurt’tan Önemli Açıklamalar

Dünya Astım Günü dolayısıyla görüşlerine başvurulan Prof. Dr. Bozkurt, bu yılın temasının “Astımda inhaler tedavi: Ne kadar doğru o kadar etkili” olarak belirlendiğini belirtti. Bozkurt, hekimler, eczacılar, hemşireler ve hastalar arasında inhaler tedavi eğitimlerinin ön plana çıkarıldığını sözlerine ekledi.

Astımın dünya genelinde 260 milyondan fazla insanı etkilediğini, bulaşıcı olmayan en yaygın kronik hastalıklardan biri olduğunu vurgulayan Bozkurt, her yıl 450 binden fazla kişinin astım nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde inhaler ilaçlara erişimde yaşanan zorluklar veya maliyetin yüksekliğinin, hastaların tedaviye ulaşmasını güçleştirdiğini ifade etti.

Astımın akciğerlerdeki hava yollarında mikrobik olmayan iltihaplanma sonucu meydana geldiğini, belirtiler arasında nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste baskı hissi ve öksürük olduğunu aktaran Bozkurt, Türkiye’de yapılan araştırmalara göre erişkinlerde astım görülme sıklığının yüzde 2 ila yüzde 10, çocuklarda ise yüzde 0,7 ila yüzde 21 arasında değiştiğini söyledi.

Bozkurt, “Astım tedavisinde ilaçlar genellikle nefes yoluyla uygulanmaktadır. İnhaler ilaçların doğru şekilde kullanılmaması durumunda tedavi başarısız olabilir. Bu yüzden hastaların inhaler cihazlarını doğru bir şekilde kullanmayı öğrenmeleri ve doktor kontrolünde tekniklerini düzenli olarak gözden geçirmeleri gerekmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Özellikle sprey formundaki ilaçların kullanımında doğru nefes alma ve tutma tekniklerinin uygulanması gerektiğini vurgulayan Bozkurt, kortizon içeren ilaçlardan sonra ağız ve boğazın mutlaka suyla çalkalanması gerektiğini paylaştı.

Astım hastalarının hastalığı tanımalarının ve tedavi sürecine aktif bir şekilde katılmalarının tedavi başarısını artırdığını belirten Bozkurt, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türk Toraks Derneği ve Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği gibi kurumlar tarafından her yıl Dünya Astım Günü kapsamında çeşitli eğitim ve farkındalık toplantıları düzenlendiğini söyledi.

Hasta-hekim işbirliğinin astım tedavisinde önemine işaret eden Bozkurt, tedavi sürecinin düzenli takip, doğru ilaç kullanımı ve çevresel tetikleyicilerden korunma ile başarılı olabileceğini vurguladı.

Related Posts

Ayak altındaki kaşıntının sebebi ne? Ayak altında kaşıntı neden olur, nasıl geçer?

Tatiller bitti, şehir hayatı çoktan başladı… Güneş de yerini serin ve yağmurlu havaya bırakıyor. Şimdi kontrole gitmenin ve yazın güneş ışığı gören benleri kontrol ettirmenin tam zamanı… Özellikle ayağınızın altında bir kaşıntı meydana geldiyse bunu mutlaka önemseyin!

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün”

Türk Tabipleri Birliği 77. Büyük Kongresi, ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği zorlu ortamda, hekimliğin tarihsel birikimi ve toplum sağlığına karşı taşıdığı sorumluluk duygusuyla toplandı.

Bel fıtığı sanıp doktora gitti, skolyoz olduğunu öğrendi! ‘Erken tanı en güçlü silah’

Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, yoğun konser temposu nedeniyle yaşadığı bel ağrıları sonrası doktora başvurdu. Bel fıtığı şüphesiyle gittiği muayenede, o güne dek sadece adını duyduğu bir rahatsızlığın kendi kapısını çaldığını öğrendi. Skolyoz tanısı alan ve “Skolyoz sadece bir duruş değil, farkındalık meselesi: Farkında ol, destek ol!” diyen Melis Fis, Skolyoz Farkındalık Etkinliği’ne hem şarkılarıyla renk kattı hem de özellikle gençlerde sık karşılaşılan skolyoza yönelik kendi hikayesini içtenlikle anlattı.

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Yazın bu yiyecekleri asla tüketmeyin: Vücudun soğuma mekanizmasını zorluyor

Yaz aylarında serin kalmanın yolu sofranızdan geçiyor. Uzmanlara göre, sıcak havalarla başa çıkmanın en etkili yolu, klima kullanımının yanı sıra doğru beslenme alışkanlıklarını benimsemekten geçiyor. İşte yazın tüketilmemesi gerekenler…