Dağdan toplanıyor, kilosu 10 bin TL’ye satılıyor

Zuzubak Otu: Bölgede Yoğun Talep Görüyor

Yemeklerde baharat olarak sıkça tercih edilen ve şifalı özelliklere sahip olan “zuzubak” otu, ilçenin Cobet yaylası, Mereto ve Zoveser dağlarının eteklerinde yetişiyor. Köylüler için önemli bir geçim kaynağı olan zuzubak otu, ilkbahar mevsimiyle birlikte toplanıyor. Bu yıl, otun azalması nedeniyle kilogramı 10 bin liradan alıcı buluyor.

Sarp Kayalıklarda Yetişiyor

Baharat Olarak Kullanılıyor

Zuzubak otu toplandıktan sonra ufak ufak kesilerek ayıklanıyor ve kaya tuzu ile birlikte ezilerek toz haline getiriliyor. Köylüler, bu otu yemeklerde baharat olarak kullanıyor ve birçok hastalığa iyi geldiğini biliyor. Ayrana, yoğurda, salatalığa, domatese ve diğer yemeklere katılarak tüketiliyor. Köylüler için bu ot, önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor.

“Birçok Hastalığa İyi Geliyor”

‘Zuzubak’ otunun doğal olarak yetiştiğini belirten Sait Boğuş, otun birçok hastalığa şifalı geldiğini ve şu anda kilosunu 8 bin liradan sattığını dile getirdi. Yoğun talep gören bu ot, pek çok alıcıya ulaşıyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Related Posts

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Yazın bu yiyecekleri asla tüketmeyin: Vücudun soğuma mekanizmasını zorluyor

Yaz aylarında serin kalmanın yolu sofranızdan geçiyor. Uzmanlara göre, sıcak havalarla başa çıkmanın en etkili yolu, klima kullanımının yanı sıra doğru beslenme alışkanlıklarını benimsemekten geçiyor. İşte yazın tüketilmemesi gerekenler…

Bakan Işıkhan’dan nadir hastalıkların tedavisine destek açıklaması: Hemofili A hastalarına evde tedavi kolaylığı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabındaki paylaşımda, nadir hastalıkları olan vatandaşların tedavi süreçlerine destek sağladıklarını belirtti. Işıkhan paylaşımında, “Nadir hastalıklarla mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Onların tedavi süreçlerine destek amacıyla 2024’te yaptığımız ödeme ve harcama tutarı toplamda 313 ilaç için 54,4 milyar lirayı buldu” ifadelerini kullandı.

Erken tanı ile skolyoz cerrahisiz atlatılabilir

Samsun’da görev yapan Omurga Cerrahisi Doç. Dr. Ömer Bozduman, Haziran ayının ‘Skolyoz Farkındalık Ayı’ olduğunu hatırlatarak, aileleri çocuklarında omurga eğriliği belirtilerine karşı dikkatli olmaya davet etti. Bozduman, erken teşhisin skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale gereksinimini büyük oranda ortadan kaldırdığını vurguladı.

Sağlıklı sinir sistemi için 3 altın kural

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Zorlutuna, özellikle baş ağrısı, boyun ve bel ağrısı, elde ya da ayakta uyuşma, karıncalanma gibi durumların önemsenmesi gerektiğini belirterek, bu tür belirtilerin ciddi rahatsızlıkların habercisi olabileceğini söyledi.

Türk Dermatoloji Derneği 37 ilde ücretsiz deri taraması yapacak

Türk Dermatoloji Derneği (TDD), cilt kanserinin erken tespiti için 37 il ve 71 merkezde ücretsiz deri taraması yapacak.