Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımının Önemi

Çocuk Diş Sağlığı ve Doğru Bakımı

ÇOCUK Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, çocuklarda diş fırçalamanın sadece alışkanlık olmadığını, aynı zamanda ince motor becerileri gerektiren bir faaliyet olduğunu vurgulayarak Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi’nin önerilerine göre 7 yaşına kadar çocuklara diş fırçalama konusunda ebeveyn veya bakım veren kişi tarafından mutlaka destek olunması gerektiğini belirtti. İlisulu, fırçalama işleminin yumuşak kıllı bir fırça ile en az iki dakika süreyle ve dairesel hareketlerle yapılması gerektiğini söyledi.

Altınbaş Üniversitesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yaklaşırken çocuklarda ağız ve diş bakımının önemine değindi.

Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımının Önemi

Çocuklarda diş çürüklerinin en sık karşılaşılan kronik hastalıklardan biri olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, erken yaşta alınacak önlemlerle diş çürüklerinin büyük ölçüde önlenebileceğine dikkat çekti. Dr. İlisulu, ebeveynlerin küçük yaşlardan itibaren çocukların ağız ve diş bakımına özen göstermeleri gerektiğini vurgulayarak, çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmalarının önemine değindi. Ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazanmayan bireylerde ilerleyen yaşlarda bu alışkanlığı edinmenin zorlaştığını ve ağız diş sağlığının olumsuz yönde etkilenebileceğini belirtti.

Bebeklikten İtibaren Temizlik Şart

Dr. İlisulu, Uluslararası Çocuk Diş Hekimliği verilerine göre, ilk süt dişinin sürmesiyle birlikte (genellikle 6-10 ay) ağız ve diş bakımına başlanması gerektiğini söyledi. Bu dönemde bebeklerin dişlerinin özel olarak üretilmiş parmak fırçaları, gazlı bez veya temiz bir tülbentle nazikçe temizlenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca emzirme veya biberonla besleme sonrası ağız hijyenine dikkat edilmesinin ilerleyen dönemlerde oluşabilecek çürüklerin önüne geçmede önemli olduğunu vurguladı.

Diş Fırçalama Alışkanlığında Ebeveyn Desteği Şart

Çocuklarda diş fırçalamanın sadece alışkanlık olmadığını, aynı zamanda ince motor becerileri gerektiren bir faaliyet olduğunu belirten Dr. İlisulu, bu nedenle çocuklara 7 yaşına kadar diş fırçalama sırasında ebeveyn veya bakım veren kişi tarafından destek olunması gerektiğini söyledi. EAPD önerilerine göre fırçalama işlemi sırasında yumuşak kıllı fırça tercih edilmesi gerektiğini, en az iki dakika süreyle ve dairesel hareketlerle dişlerin tüm yüzeylerinin temizlenmesi gerektiğini belirtti.

Gargara ve Diş İpi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Altı yaşın altındaki çocuklarda gargara kullanımının önerilmediğini belirten Dr. İlisulu, bu yaş grubunda gargaranın yutulma riski bulunduğunu söyledi. Altı yaş üzerindeki çocukların ise ebeveyn gözetiminde fluorid içeren gargaraları güvenle kullanabileceğini belirtti. Ayrıca süt azı dişlerinin sürmesiyle birlikte çocuklara her gün diş ipi kullanma alışkanlığının kazandırılması gerektiğini vurguladı. Diş ipinin günde bir kez, tercihen akşam fırçalama ile birlikte uygulanmasının ağız sağlığı açısından önemli olduğunu belirtti.

Düzenli Diş Hekimi Kontrolleri Sağlıklı Bir Geleceğin Temelidir

Dr. Öğr. Üyesi İlisulu, ilk dişin çıkmasıyla birlikte başlayan diş hekimi kontrollerinin, çocukların ağız sağlığı ve diş hekimi korkularının önlenmesinde kritik bir rol oynadığını vurgulayarak altı ayda bir düzenli olarak yapılacak kontroller sayesinde çürüklerin erken teşhis edilebileceğini ve gerekli koruyucu uygulamaların zamanında gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Sağlıklı Dişler, Sağlıklı Bir Yaşamın Temelidir

Dr. Öğr. İlisulu, “Çocukların ağız ve diş sağlığının korunmasının yalnızca sağlıkla sınırlı kalmayıp, sosyal ve psikolojik açılardan da olumlu etkiler yarattığını önemle vurguluyoruz. Ebeveynlerin bu konuda bilinçli ve duyarlı davranması, çocukların sağlıklı bireyler olarak büyümelerine önemli katkı sunacaktır” dedi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

Baba-oğul harvard’dan dereceyle mezun oldu

Dünyanın en iyi üniversitesi Harvard’ı 30 yıl önce Sinan Kurmuş, şimdi de oğlu Ali Kurmuş “Onur Derecesi”yle bitirdi. Harvard tarihinde ilk olan Türk baba-oğulun başarısı alkışlandı. CERN’de deneylere katılan Ali Kurmuş nükleer fizikçi olacak.

Okulların açılmasına kaç gün kaldı 2025? Okullar ne zaman açılacak, 8 Eylül’e kaç gün var? Ara tatil ve sömestr tatili tarihleri: İşte MEB 2025-2026 çalışma takvimi!

8 Eylül’e kaç gün kaldı, MEB 2025-2026 çalışma takvimi kapsamında takip ediliyor. Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim okullarındaki 20 milyonu aşkın öğrenci, 20 Haziran Cuma günü karne alarak yaz tatiline girdi. Eğitim öğretim yılının yorgunluğunu atacağı yaz tatili sonrası öğrenciler, eylül ayında yeniden ders başı yapacaklar. Millî Eğitim Bakanlığınca hazırlanan 2025-2026 eğitim öğretim yılı takvimine göre her sene olduğu gibi ilkokul 1. sınıflar ile anaokulları bir hafta erken ders başı yapacak. Okulların açılmasına haftalar olmasına rağmen, tatil rotalarını programlamak isteyen veliler, yaz tatilinin bitmesine kaç gün kaldı? sorusuna yanıt arıyor. Öte yandan ilk ara tatil ve sömestr tatili tarihleri de gündeme gelen bir diğer konu oldu. Peki, okullar ne zaman açılacak 2025? Okulların açılmasına ne kadar var? İşte, 2025 2025 MEB çalışma takvimi ile okulların açılış tarihi ve ayrıntılı bilgiler.

Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi? Hakaret içerikli paylaşımlar sonrası soruşturma açıldı! İşte Twitter yapay zeka uygulaması Grok son durum

Sosyal paylaşım ağı X yani eski adıyla Twitter’ın yapay zeka uygulaması Grok’un hakaret içerikli paylaşımları sonrası yargı harekete geçti. Uyulama tarafından verilen uygunsuz içerikli cevaplarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından uygunsuz içeriklerle soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonrasında sosyal medya kullanıcıları başta olmak üzere kamuoyunda “Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi?” sorusu cevabını arıyor. Peki, Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabıyla ilgili detaylar…

Hava durumu tahminleri il il yayınlandı | Yarın (2 Temmuz) hava nasıl olacak, yağmur yağacak mı? Meteoroloji’den 2 ile son dakika kuvvetli yağış uyarısı!

Son dakika hava durumu tahminleri il il Meteoroloji tarafından yayınlandı. İstanbul ve birçok ile sıcak hava ile beraber nem oranı artarken, yarın yağmur yağacak mı? merak konusu oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu değerlendirmelerine göre yarın Trabzon’un batı, Giresun’un doğu kesimlerinde yerel kuvvetli sağanak yağış etkili olacak. Hava sıcaklığının kuzey ve iç kesimlerde mevsim normallerinin 1-3 derece altında, yurdun batı ve güney kıyılarında normallerinin 2-4 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor. Peki, yarın hava nasıl olacak, yağmur yağacak mı? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 2 Temmuz hava durumu değerlendirmeleri.

Ertuğrul Özkök: Meğer o olay, elinde paketle mağazaya giren mobiletli bohem adamla başlamış

Ertuğrul Özkök: Meğer o olay, elinde paketle mağazaya giren mobiletli bohem adamla başlamış