Uzmana göre Büyük Patlama sırasında madde ve antimadde eşit oranda oluştu. Ancak buluşlar bir araya geldiğinde yok edildi. İlke olarak, bu durumun evrendeki her şeyin yok olmasına yol açması gerekiyordu. Şimdi burada olduğumuz gerçeğiyle, bu denge bozuldu. Bilim adamları bu bozulmanın ne şekilde gerçekleştiğini anlamaya çalışıyor.
AYNA KIRILMASI
CERN’in 2025 Mart’ında yayınladığı ve şimdi Nature dergisi tarafından onaylanan araştırmaya göre, madde ve antimadde arasında doğanın temel yasalarında küçük ama hayati bir fark bulunmaktadır. Bu fark, yük-parite (CP) simetrisinin ihlali olarak bilinir.
Normalde, parçacıklar ile antimadde eşdeğer kütleye sahip olur, ancak zıt yüke sahiptir. Ancak bu parçacıklar diğer parçacıklara dönüştüğünde – örneğin radyoaktif bozunum sürecinde – bu simetri bozulabilir. Sonuç olarak, bazı parçacıklar ve karşılıkları farklı oranlarda bozunabilir.
SİMETRİ İHLALİ GÖRÜLDÜ
Bu tür CP simetrisi ihlali daha önce mezon parçacıklarında görülmüştü. Ancak, maddenin temel yapı taşları olan baryonlar için bu tür bir gözlem ilk kez yapıldı.
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, hem madde hem de antimadde içeren birçok baryon üreterek, bu parçacıkların simetriyi nasıl ihlal ettiğini araştırdı. Baryonların bozunum sürecinde, antimaddeye kıyasla çok az miktarda daha fazla madde üretildiği tespit edildi.
Bu gözlem, evrendeki madde fazlalığını açıklamak için önemli bir adım olsa da, belirtilen fark astronomik gözlemlerle karşılaştırıldığında hala oldukça küçük kalıyor. Dolayısıyla, Standart Model adı verilen mevcut fizik teorisi, bu asimetriyi tam anlamıyla açıklamaya yetmiyor.
Bu nedenle bilim insanları, madde ile antimadde arasındaki üstünlüğü tanımlayan daha fazla CP ihlali kaynağı olduğuna inanıyor ve henüz keşfedilmediğini düşünüyor.