İstanbul Büyükşehirt Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması ile başlayan ve tutuklanması ile devam eden eylemler, üniversite öğrencilerinin çağrısı ile boykota dönüştü. 2 Nisan 2025’te Türkiye genelinde ‘tüketim boykotu’ için çağrıda bulunan üniversitelilere CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den de destek gelmiş ardından, boykot çağrısı genişlemişti.

Boykot çağrıları yaygınlaşırken, önce iktidar kanadından rahatsızlık açıklamaları gelmiş ardından da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı boykot çağrısı yapanlarla ilgili soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.

Boykota karşı birçok yaptırım gerçekleşirken Gaziantep’te bulunan Eruslu Global’e ait Ecoplast fabrikası da işçisini işsiz bıraktı.

Evrensel Gazetesi‘nin haberine göre, Cüneyt Tişkaya isimli işçi boykot çağrısını WhatsApp durumunda paylaştığı için işten çıkarıldı.

Fabrikanın bağlı olduğu Eruslu’ya ait olan Sleepy markası da boykot listesinde yer alıyor. Eruslu firmasının sahipleri AKP ile yakınlığı ve AKP döneminde büyümesi ile dikkat çekiyordu. Ökkeş Eruslu uzun süre AKP Gaziantep İl Başkanlığı da yaptı.

Dört yıl üç aydır Eruslu’da yemekhane bölümünde çalışan işçi Cüneyt Tişkaya da boykota çağrı yapan görseli Whatsapp durumundan paylaştı. İşçi paylaşımın ertesi günü kendisi normalde gece vardiyasında olmasına rağmen 3-11 vardiyasına çağrıldı. Ardından insan kaynaklarına çağrılan Tişkaya, geçmişte tutulan tutanaklar gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı.

Evrensel’e konuşan, Cüneyt Tişkaya “Aylar önce hakkımda hiç kabahatim olmadan tutulan tutanak üzerinden o kadar zaman geçmesine rağmen şimdi önüme çıkarılıyor. Boykot paylaşımı yaptığımı fabrikadaki yöneticiler de görmüş Whatsappta. Boykotu desteklediğimi görünce işten çıkarıldım” ifadelerine yer verdi.

İşçi Cüneyt Tişkaya, işten çıkarıldıktan sonra içeride çalışanlardan da kendisini arayanlar olduğunu ve işten çıkarılma meselesinin boykota çağrı yapmak olduğunu ifade ettiklerini söyledi.

Tişkaya, tazminatını ve haklarını isteyince ise; “Hiçbir hakkını vermiyoruz, git hakkını dışarda ara” dendiğini iddia etti.

Boykot çağrısının önemli olduğunu söyleyen Tişkaya, “İşçiler üretimden gelen gücünün de tüketimden gelen gücünün de farkına varmalıdır. Genel grev genel direnişi daha fazla dile getirmemiz lazım” dedi. Tişkaya, dava açarak hakkını arayacağını aktardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir