Bilinçsizce yapılan spor aktiviteleri kalp krizi riskini artırıyor

Gençlerde Kalp Krizi Riski ve Sporun Rolü

Uzman Dr. Günay, kalp krizine neden olan faktörler arasında genetik yatkınlık, kötü beslenme, hareketsizlik ve sigara kullanımının önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca hazırlıksız spor yapmanın da kalp damarlarındaki plakların yırtılmasına ve kalp krizine zemin hazırlayabileceğini ekliyor.

Dr. Günay, son bir yıl içinde üç gence tanık olduklarını belirtiyor ve bu genç hastaların halı saha maçları sonrasında kalp krizi geçirdiğini ifade ediyor. Bunlardan birinin sadece 19 yaşında olduğuna dikkat çekerek, “Geçen günlerde bir hastamız gelmişti 19 yaşında. Kendisinde bir göğüs ağrısı oluyor ama öyküyü derinleştirdiğimizde kendisinin bir gün önce halı saha maçı yaptığını tespit ediyoruz” diyor.

Dr. Günay, sporun sağlık için önemli olduğunu vurgularken, bilinçsizce yapıldığında ciddi riskler oluşturabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle halı saha gibi yoğun tempolu egzersizlerin altta yatan kalp rahatsızlığı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği veya aile öyküsü olan bireylerde ani kalp krizine yol açabileceğini aktarıyor.

Uzman Dr. Günay, sağlıklı yaşam için düzenli egzersiz, dengeli beslenme, sigaradan uzak durma ve hareketsiz yaşam tarzından kaçınılmasını öneriyor. Ayrıca kalp hastalıklarının sadece yaşlılara özgü olmadığını, gençlerde de görülebileceğini belirtiyor ve gençlere sporu bilinçli bir şekilde yapmaları çağrısında bulunuyor.

Related Posts

Ayak altındaki kaşıntının sebebi ne? Ayak altında kaşıntı neden olur, nasıl geçer?

Tatiller bitti, şehir hayatı çoktan başladı… Güneş de yerini serin ve yağmurlu havaya bırakıyor. Şimdi kontrole gitmenin ve yazın güneş ışığı gören benleri kontrol ettirmenin tam zamanı… Özellikle ayağınızın altında bir kaşıntı meydana geldiyse bunu mutlaka önemseyin!

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün”

Türk Tabipleri Birliği 77. Büyük Kongresi, ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği zorlu ortamda, hekimliğin tarihsel birikimi ve toplum sağlığına karşı taşıdığı sorumluluk duygusuyla toplandı.

Bel fıtığı sanıp doktora gitti, skolyoz olduğunu öğrendi! ‘Erken tanı en güçlü silah’

Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, yoğun konser temposu nedeniyle yaşadığı bel ağrıları sonrası doktora başvurdu. Bel fıtığı şüphesiyle gittiği muayenede, o güne dek sadece adını duyduğu bir rahatsızlığın kendi kapısını çaldığını öğrendi. Skolyoz tanısı alan ve “Skolyoz sadece bir duruş değil, farkındalık meselesi: Farkında ol, destek ol!” diyen Melis Fis, Skolyoz Farkındalık Etkinliği’ne hem şarkılarıyla renk kattı hem de özellikle gençlerde sık karşılaşılan skolyoza yönelik kendi hikayesini içtenlikle anlattı.

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Yazın bu yiyecekleri asla tüketmeyin: Vücudun soğuma mekanizmasını zorluyor

Yaz aylarında serin kalmanın yolu sofranızdan geçiyor. Uzmanlara göre, sıcak havalarla başa çıkmanın en etkili yolu, klima kullanımının yanı sıra doğru beslenme alışkanlıklarını benimsemekten geçiyor. İşte yazın tüketilmemesi gerekenler…