E-ticaret vergilerinde dev kaçak: 44,5 milyar

Dijital Alışverişlerdeki Artış Kayıt Dışılık Analizlerini Hızlandırdı

Hazine ve Maliye Bakanlığından edinilen bilgilere göre, alışverişlerin dijital platformlarda yapılma eğilimindeki artış, kayıt dışılık analizlerini hızlandırdı.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaret platformlarından elde edilen gelirleri incelemeye aldı. Bu platformlardan gelir elde eden kişilerin vergi mükellefiyet durumları ile elde ettikleri hasılatın vergi beyanları arasındaki uyumsuzlukları tespit etmek amacıyla yapılan analizde önemli sonuçlar ortaya çıktı.

Yıllık 26,5 Milyar Liralık Hasılat Kayıt Dışı Kaldı

Yapılan analizlere göre, 2021-2022 yıllarında 13 bin 494 mükellefin 18 milyar liralık, 2023-2024 yıllarında ise 3 bin 610 mükellefin 26,5 milyar liralık hasılatı kayıt dışı olarak bıraktığı belirlendi.

Bu durumda toplam 17 bin 104 mükellefe ait 44,5 milyar lira kayıt dışı hasılat tespit edildi.

Gelir ile Beyan Arasında 122 Milyon Liralık Fark

Analizde, hiçbir mükellefiyet kaydı olmadan ticaret yapan bireylerin de tespit edildiği açıklandı. Detaylı incelemeler sonucunda sektördeki kayıt dışılığa yönelik önemli bulgular elde edildi.

Örneğin, bir bireyin 2021 yılında 895 bin 562 kez işlem yaparak 135 milyon lira satış hasılatı elde ettiği belirlendi. Ancak bu kişinin, elde ettiği gelir ile vergi beyanları arasında 122 milyon liralık fark olduğu ve hiç vergi ödemediği ortaya çıktı.

İzaha Davet Edilen 2 Milyar Liralık Beyan

Vergi daireleri tarafından bu mükellefler izaha davet edilmeye başlandı. Riskli olduğu belirlenen mükelleflerden 3 bin 147’si uyum göstererek 2 milyar lira gelir beyanında bulundu.

Mükellef olmayan 190 birey hakkında yapılan izaha davet sonucunda 276 beyanname alındı ve 83 milyon lira matrah beyan edildi.

İzaha davet sonucunda gerekli düzeltmeleri yapan mükelleflere daha az ceza uygulanıyor.

Çağrılara yanıt vermeyen, beyanname vermekten kaçınan veya gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai işlem süreci başlatılacak.

Geçtiğimiz yılın başında e-ticaret sektöründeki ödemelere yüzde 1 stopaj getirilmişti.

‘Vergi Kaybına İzin Vermeyeceğiz’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşme ile vergi kaybının izinin artık daha kolay sürüldüğünü belirterek, “Kayıt dışılıkla mücadele kararlılıkla sürdürülecek. e-Ticaret geliri elde eden herkes vergi yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda. Vergi cezalarından kaçınmak isteyen tüm mükellefleri beyanlarını güncellemeye çağırıyoruz. Dijitalleşen dünyada vergi kaybına müsaade etmeyeceğiz. Geçtiğimiz yılbaşından itibaren uygulamaya konulan tevkifat uygulaması, kayıt dışılıkla mücadeleye önemli bir destek sağlayacak.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Related Posts

Türkiye’de kimse tüketmiyor! 5 ülkeye satıldı, ihracatta 4.5 milyon dolar gelir getirdi

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden derlenen bilgiye göre, ocak-haziran döneminde 5 ülkeye 437 ton deniz salyangozu satıldı. Böylelikle ihracattan 4 milyon 561 bin 178 dolar kazanç sağlandı. Söz konusu dönemde Güney Kore, Çin Halk …

Mavi Vatan’ın çelik yumruğu: Türk imzasıyla tüm dünyaya meydan okuyacak

Türk savunma sanayisinin denizcilikteki ortak gücü TAIS Shipyards, Türk Deniz Kuvvetlerinin modernizasyonuna stratejik katkılar sunuyor, savaş gemisi ihracatında ilklere imza atıyor. Türk savunma sanayisinin deniz platformlarındaki lider …

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı

Firmalar zorda: Tekstilin iki devi iflasa sürükleniyor

Türkiye ekonomisinde kriz derinleşirken iflaslar da artıyor. Bir çok firma mevcut ekonomik koşullarda ayakta kalamıyor. Özellikle tekstil ve hazır giyimde kriz büyük. İstihdam kaybı yaşayan sektörde firmalar her geçen gün işe devam edebilmek için …

Moldova sanayisi üretimde vites yükseltti

Moldova’da sanayi üretimi Mayıs 2025’te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,7 oranında artarak son üç yılın en güçlü büyümesini kaydetti. Moldova Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, bu artış üst üste üçüncü aylık …

Pazaryeri’nde Orman Denetimleri Artırıldı

Orman ürünlerinin kaçak taşınmasına karşı Pazaryeri’nde denetimler sıklaştırıldı. Yasal işlemler başlatıldı.