Sağlığı tehdit ediyor: Havuza girmeden önce bir daha düşünün!

Göz Hijyenine Dikkat: Havuzlardan Bulaşan Göz Enfeksiyonlarına Dikkat!

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sibel Zorlu Öztürk, havuzlardan bulaşan göz hastalıkları konusunda uyarılarda bulundu.

Yaz aylarında havuz kullanımının artmasıyla birlikte, özellikle hijyen kurallarının yeterince yerine getirilemediği durumlarda enfeksiyon risklerinin arttığını belirten Op. Dr. Öztürk, “Havuz suyunun temizliğiyle ilgili görsel ve çevresel bulgular önemli ipuçları verir. Bulanık su, kaygan ve yosunlu havuz kenarları, klor kokusu gibi işaretler hijyen eksikliğini gösterir” dedi.

‘Konjonktivit, En Sık Görülen Göz Enfeksiyonudur’

En sık karşılaşılan göz sağlığı sorunlarından birinin konjonktivit olduğunu vurgulayan Op. Dr. Öztürk, “Konjonktivit, gözü ve göz kapaklarını kaplayan konjonktiva zarının iltihaplanmasıdır. Havuzlardan bulaşan konjonktivit vakalarının çoğu adenovirüs kaynaklıdır ve viral konjonktivit en yaygın formudur. Havuz suyuyla temas, kirli yüzeyler ve ortak kullanılan havlular enfeksiyonun yayılmasına zemin hazırlar” diye belirtti.

‘Kontakt Lensle Havuza Girmek Risklidir’

Kontakt lensle havuza girmenin ciddi enfeksiyonlara ve görme kaybına neden olabileceğini vurgulayan Op. Dr. Öztürk, “Akanthamoeba keratiti gözde kontakt lens varken havuza giren kişilerde görülebilir. Bu enfeksiyon ağrılı ve kalıcı görme kaybına yol açabilir. Bu yüzden kontakt lensle havuza girilmemelidir” dedi.

‘Yüzme Gözlüğü Enfeksiyon Riskini Azaltabilir’

Op. Dr. Öztürk, yüzme gözlüğü kullanımının enfeksiyon riskini azaltabileceğine dikkat çekerek, “Yüzme gözlükleri gözleri klorlu suyla temasından koruyarak enfeksiyon riskini azaltır. Ancak gözlüklerin kişisel kullanımı ve temizliği de önemlidir. Ortak kullanılan gözlükler enfeksiyon kaynağı olabilir” diye uyardı.

‘Göz Enfeksiyonları Geçmezse Doktora Başvurun’

Göz enfeksiyonlarının belirtilerinin geçmediği durumlarda mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğini belirten Op. Dr. Öztürk, “Gözde kızarıklık, sulanma, batma, yanma gibi belirtiler varsa ve geçmiyorsa, bir göz doktoruna başvurmak önemlidir” dedi.

‘Antibiyotikli Damlalar Bilinçsizce Kullanılmamalı’

Göz enfeksiyonlarında antibiyotikli damlaların bilinçsiz kullanımının sakıncalı olduğunu belirten Op. Dr. Öztürk, “Gereksiz antibiyotik kullanımı göz yüzeyini olumsuz etkileyebilir. Viral kaynaklı enfeksiyonlarda antibiyotikler etkisizdir” uyarısında bulundu.

‘Erken Teşhis Enfeksiyonların Yayılmasını Önler’

Erken teşhis ve tedavinin enfeksiyonların kontrol altına alınmasında önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Öztürk, “Doğru tanı ve tedavi ile enfeksiyonlarla baş etmek daha kolay olur. Erken müdahale enfeksiyonların yayılmasını engeller” diye konuştu.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Dijital oyun bağımlılığı çocuğunuzun ruhsal gelişimini tehdit ediyor

Uzmanı uyardı: Dijital oyun bağımlılığı çocuğunuzun ruhsal gelişimini tehdit ediyor

Bilinçsizce yapılan spor aktiviteleri kalp krizi riskini artırıyor

Yozgat Şehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İmam Günay, özellikle gençler arasında yaygınlaşan halı saha maçlarının ciddi sağlık riskleri doğurabileceği uyarısında bulundu. Isınma yapılmadan, sağlık kontrolü olmadan gerçekleştirilen yoğun egzersizlerin kalp krizi riskini artırabileceğini belirten Günay, “Bilinçsizce yapılan halı saha maçları ölümle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle spor öncesi mutlaka kardiyolojik muayene yapılmalı” dedi.

Ayak altındaki kaşıntının sebebi ne? Ayak altında kaşıntı neden olur, nasıl geçer?

Tatiller bitti, şehir hayatı çoktan başladı… Güneş de yerini serin ve yağmurlu havaya bırakıyor. Şimdi kontrole gitmenin ve yazın güneş ışığı gören benleri kontrol ettirmenin tam zamanı… Özellikle ayağınızın altında bir kaşıntı meydana geldiyse bunu mutlaka önemseyin!

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün”

Türk Tabipleri Birliği 77. Büyük Kongresi, ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği zorlu ortamda, hekimliğin tarihsel birikimi ve toplum sağlığına karşı taşıdığı sorumluluk duygusuyla toplandı.

Bel fıtığı sanıp doktora gitti, skolyoz olduğunu öğrendi! ‘Erken tanı en güçlü silah’

Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, yoğun konser temposu nedeniyle yaşadığı bel ağrıları sonrası doktora başvurdu. Bel fıtığı şüphesiyle gittiği muayenede, o güne dek sadece adını duyduğu bir rahatsızlığın kendi kapısını çaldığını öğrendi. Skolyoz tanısı alan ve “Skolyoz sadece bir duruş değil, farkındalık meselesi: Farkında ol, destek ol!” diyen Melis Fis, Skolyoz Farkındalık Etkinliği’ne hem şarkılarıyla renk kattı hem de özellikle gençlerde sık karşılaşılan skolyoza yönelik kendi hikayesini içtenlikle anlattı.

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!