Kabileler yüksek hızlı internet kullanırken Türkiye neden geride

Cumhuriyet Halk Partili Vekil’den Starlink Sorusu: “Türkiye Neden Mahrum Kalıyor?”

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Türkiye’de Starlink’in kullanılamaması konusunu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na yönelttiği bir soru önergesi ile gündeme taşıdı. Dinçer, “Kabileler bile yüksek hızlı internete erişirken, Türkiye neden bu imkândan mahrum kalıyor?” sorusunu sordu.

Talat Dinçer, dünya genelinde 5 milyonun üzerinde aktif kullanıcıya sahip olan ve 125’ten fazla ülkede hizmet veren Starlink’in Türkiye’deki kullanıcıların neden bu teknolojiden faydalanamadığını sorguladı. Türkiye’ye gelişinin önce 2024, daha sonra ise 2025 yılına ertelendiğini ve şu anda “yönetmelik onayı bekleniyor” denilerek belirsiz bir süreçte olduğunu belirten Dinçer, bu gecikmenin nedenlerinin açıklanmasını talep etti.

AFETLERDE İLETİŞİM SORUNU VE STARLİNK TEKLİFİ

Dinçer, 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde iletişim altyapısının çökmesine de dikkat çekti. Elon Musk’ın, afet bölgesinde iletişimi sağlamak amacıyla Starlink hizmetini devreye sokmayı önerdiğini, ancak Türk hükümetinin bu teklifi “ülkenin mevcut uydu kapasitesinin yeterli olduğu” gerekçesiyle reddettiğini belirtti. Dinçer, bu kararın altında yatan nedenleri ve afet anlarında iletişim altyapısının çökmesinin dijital bağımsızlık açısından oluşturduğu riskleri sorguladı.

“DİJİTAL EGEMENLİK Mİ, YOKSA BAŞKA NEDENLER Mİ?”

Starlink’in Türkiye’ye girişini engelleyen düzenlemelerin dijital egemenlik adına mı yoksa farklı sebeplerle mi uygulandığını açıklığa kavuşturulmasını isteyen Dinçer, Bakan Uraloğlu’na şu soruları yöneltti: “Starlink’in Türkiye’ye gelişinin önünde hangi somut engeller bulunuyor? 2024 ve 202 2025’te yaşanan ertelemelerin sebepleri nelerdir? Türk hükümeti, Elon Musk’ın afet bölgesine Starlink hizmetini sunma teklifini neden reddetti? Kabileler bile yüksek hızlı internet kullanırken, Türkiye neden bu teknolojiden yararlanamıyor? Starlink’in Türkiye’ye girişini engelleyen düzenlemeler dijital egemenlik adına mı, yoksa başka nedenlerle mi uygulanıyor? Afet anlarında iletişim altyapısının çökmesi, dijital bağımsızlık açısından nasıl bir risk oluşturuyor? Starlink’in Türkiye’ye gelişinin ertelenmesi, dijitalleşme çağında ülkenin rekabet gücünü nasıl etkiliyor? Starlink’in Türkiye’de faaliyet göstermemesi, dijital bağımsızlık ve kriz yönetimi açısından hangi tehditleri barındırıyor? Starlink’in kabul edilmesi, rekabeti artırarak daha uygun fiyatlı internet erişimi sağlamaz mı?”

Related Posts

CERN deneyi: Varlığın nedenine dair ipucu bulundu

CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda (LHC) yapılan gözlemler, evrenin neden maddeyle dolu olduğu konusunda önemli bir ipucu sunuyor.

AB ülkelerine otomotiv ihracatı yılın ilk yarısında arttı

Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine otomotiv ihracatını yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artırdı.

Yapay zeka dünyanın ilk trilyonerini ortaya çıkarabilir!

Ünlü yatırımcılar yapay zeka teknolojisininin dünyanın ilk trilyonerini ortaya çıkarabileceğini düşünüyor. Üstelik bu kişi bilinen biri değil, sıfırdan başlayan biri bile olabilir.

Yapay zeka bu kişileri işsiz bıraktı

Yapay zekanın iş gücü üzerindeki etkisi giderek daha somut hale geliyor… İngiltere merkezli The Times gazetesinin aktardığına göre Kasım 2022’de ChatGPT’nin piyasaya sürülmesinden bu yana giriş seviyesi iş ilanları yaklaşık yüzde 32 oranında azaldı.

Apple, iPhone 17 Pro ile logosunun yerini değiştirebilir

Yeni ortaya çıkan bazı sızıntılarda iPhone 17 Pro modelinde Apple logosunun yerinin değişeceği söylendi.

Mattel ve OpenAI arasında işbirliği doğuyor! Bu çocukları olumsuz etkiler mi?

Barbie’nin üreticisi ve OpenAI arasındaki işbirliği, sohbet botu psikozuna ilişkin endişelerin ortasında geldi.