Hindistan-Pakistan geriliminde Türkiye nasıl bir politika izliyor?

Türkiye, Hindistan-Pakistan Gerilimine İlişkin Tutumunu Sürdürüyor

Hindistan’ın 7 Mayıs’ta Pakistan’ı bombalamasının ardından iki ülke arasındaki gerilim son haftalarda artarak devam ediyor. Türkiye de bölgenin iki önemli nükleer gücü arasındaki anlaşmazlığı yakından takip ederken itidal çağrısında bulunan ülkeler arasında yer alıyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan 7 Mayıs’ta yapılan yazılı açıklamada, “Hindistan tarafından düzenlenen saldırı topyekûn bir savaş riskini ortaya çıkarmıştır. Bu tür kışkırtıcı adımları ve siviller ile sivil altyapıyı hedef alan saldırıları kınıyoruz” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca “Pakistan’ın, 22 Nisan’da gerçekleştirilen terör saldırısının araştırılması yönündeki çağrısını destekliyoruz” ifadeleri kullanıldı. Böylece Türkiye, Hindistan’ı kınarken Pakistan’ın olayın araştırılması tezini desteklemiş oldu.

Hindistan, Pakistan’ı Keşmir’de 22 Nisan’da 26 turistin öldürüldüğü saldırıyı gerçekleştiren militanları desteklemekle suçluyordu. Pakistan ise bu iddiayı reddederek Hindistan’ın saldırıyı “bahane olarak” kullandığını öne sürüyordu. Hem Hindistan hem de Pakistan Keşmir bölgesinde hak iddia ediyor.

Ankara İslamabad ile Temasta

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 22 Nisan’daki saldırının ardından Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammad Ishaq Dar ile iki kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, 26 Nisan ve 7 Mayıs’ta yapılan görüşmelerde Pakistan ile Hindistan arasındaki son gelişmelerin ele alındığını açıkladı.

Hint basınında çıkan haberlerde, Türkiye’den Pakistan’a silah gönderildiğine dair iddialar bulunuyor. İletişim Başkanlığı, 28 Nisan’daki açıklamasında bu iddiaları yalanladı ve sadece bir askeri uçağın yakıt ikmali için Pakistan’a indiğini belirtti.

Pakistan ile Askeri İşbirliği Yüksek

Ankara’nın Hindistan yarımadasındaki Müslümanlarla ilişkileri uzun bir geçmişe dayanıyor. Pakistan’ın 1947’de bağımsızlığını kazanmasından sonra Ankara-İslamabad ilişkileri her alanda gelişmeye devam etti. Keşmir sorununda Pakistan’ı destekleyen Türkiye, her BM Genel Kurulu toplantısında konuyu gündeme getirmeye özen gösterdi. Ankara-İslamabad ilişkilerinde en önemli alanlardan birisi askeri ve savunma sanayi işbirliği. İki ülke arasındaki askeri çerçeve işbirliği anlaşması 2001 yılında imzalandı ve o tarihten bu yana birçok alanda yapılan mutabakatlar askeri işbirliğini sağlam temellere oturttu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pakistan ziyaretleri ve Türkiye’nin Pakistan’ın hava, deniz ve kara kuvvetlerindeki envanterinin genişletilmesi için gerçekleştirdiği projeler, askeri işbirliğinin ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Ayrıca, Pakistan’ın F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu ve ATAK helikopterlerinin tedariki gibi konularda Türkiye’nin desteği de devam ediyor.

Hindistan’la İlişkiler Ne Durumda?

Türkiye, son dönemde “Yeniden Asya” adını verdiği bir açılım ile Hindistan’ın da dikkate alındığı Doğu ağırlıklı coğrafyaya odaklanmış durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2017’deki Hindistan ziyareti ve 2023 yılındaki G20 zirvesinde Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile bir araya gelmesi, Türkiye’nin Hindistan’la ilişkileri güçlendirmeye yönelik adımlar attığını gösteriyor.

Ancak, Keşmir ve diğer jeopolitik konularda Ankara’nın İslamabad yanlısı politikalarının Hindistan ile ilişkileri zorladığı yorumları yapılıyor. Türkiye’nin, BRICS’e katılım niyetlerini belirttiği dönemlerde Hindistan’a sıcak mesajlar vermesi dikkat çekiyor. Ancak, jeopolitik gerilimlerin etkisiyle Türkiye’nin Hindistan ile ilişkilerini geliştirmesi beklenirken, ilişkilerin istenilen düzeye ulaşması zor görünüyor.

Related Posts

ABD’den bir garip Gazze çıkışı

Dünyanın son yıllarda en büyük insani krizine ev sahipliği yapan Gazze’de hayatta kalabilen milyonlarca sivil son günlerde gıdaya dahi ulaşmakta zorluk çekiyor. On binlerce sivili katledip bebeklerinin cinsiyet öğrenme partisini dahi Gazze’de bomba …

Trump: “Fed Başkanı Powell, hiçbir fikri olmayan bir aptal”

Trump: “Fed Başkanı Powell, hiçbir fikri olmayan bir aptal”

Deprem bağışlarını faize yatırdılar

İki otomobil üreticisinin bağışladığı 860 bin Euro’yu depremzedelere ulaştırmak yerine faize yatıran Kızılay İstanbul şubesi için suç duyurusu yapıldı. Gazze yardımları bile yollanmamış.

Trump’tan Rusya ile Ukrayna’ya çağrı

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin görüşmelerin sürdüğünü belirtti. ABD’nin, ideal olarak 30 günlük koşulsuz ateşkes çağrısında bulunduğunu vurgulayan Trump, kabul edilebilir bir …

ABD’li üst düzey yetkiliden dikkat çeken açıklama: Tel Aviv’in ateşkese yanaşmazsa bedel ödeyecek

İsrail’in The Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, Gazze’deki İsrailli esirlerin aileleriyle ABD’li yetkililer arasında bir toplantı yapıldı. Toplantıya katılan üst düzey bir ABD’li yetkili, İsrail’in Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşmasının …

İsrailli yedek askerlerin yüzde 12’si travmatik bozukluk yaşıyor

Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail Ulusal Stres ve Dayanıklılık Merkezi Müdürü Yair Bar-Haim öncülüğündeki Tel Aviv Üniversitesi’nden bir ekip, Gazze’de çatışmalara katılan İsrail askerleri hakkında bir araştırma yaptı. Araştırma, İsrail’in …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir