Faiz artışı sonrası kredi kartı kullanımında rekor! Tüketici tercihlerini değiştiriyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na Yönelik Operasyonlar Finansal Piyasalara Yansıdı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik 19 Mart’ta başlayan operasyonlar siyasi dalgalanmaları beraberinde getirirken, finansal piyasalarda da yankı uyandırdı. Merkez Bankası’nın faiz artırımlarıyla birlikte ihtiyaç kredisi faiz oranları aylık yüzde 6 seviyelerine yaklaşırken, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı (KMH) faizleri sabit kaldı. Durum yurttaşların tercihlerinde değişikliğe neden olarak bireysel kredi kartı ve KMH kullanımında önemli bir artışa sebep oldu.

Kart Faizi Sınırlı İlgi Bulurken, İhtiyaç Kredisi Faizi Yükseliyor

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya çıkarmasıyla bankalarda ihtiyaç kredisi faiz oranları artış göstermeye başladı. Ancak, Kasım 2024’te yapılan düzenleme sayesinde kredi kartı ve KMH faiz oranlarında bir artış olmadı. Faiz oranlarına göre değişen bu durum tüketicilerin kredi kartlarına yönelmelerine sebep oldu.

Kart Harcamalarında Rekor Artış

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 11 Nisan haftasında bireysel kredi kartı bakiyesi ilk defa 2 trilyon lirayı aşarak rekor kırdı. Aynı haftada kredili mevduat hesabı bakiyesi de 522 milyar lirayı aşarak yarım trilyon sınırını aştı.

  • Kredi kartı bakiyesi 14 Mart’tan bu yana yüzde 5,12 arttı
  • KMH bakiyesi yüzde 5 yükseldi
  • İhtiyaç kredisi büyümesi yüzde 2,68 ile sınırlı kaldı

Bu yılbaşından itibaren:

  • Kredi kartı bakiyesi yüzde 11,7 arttı
  • KMH bakiyesi yüzde 19,75 oranında büyüdü

Merkez Bankası verileri, kredi kartı kullanımındaki büyümenin hız kazandığını gösteriyor. Bireysel kredi kartlarındaki 13 haftalık yıllıklandırılmış büyüme oranı 14 Mart haftasında yüzde 37,27 iken, 11 Nisan haftasında yüzde 43,01’e yükseldi. Aynı dönemde toplam kredi kartı büyümesi yüzde 26,69’dan yüzde 35,16’ya yükseldi.

Bankalar Faizleri Artırırken, Kredi Kartları Popülerleşti

Ekonomim’in izlediği bir özel bankanın verilerine göre, 19 Mart’tan itibaren ihtiyaç kredi faiz oranları sürekli arttı. Aylık faiz oranları 17 Mart’ta yüzde 4,69 iken, 24 Mart’ta yüzde 5,19’a, 14 Nisan’da yüzde 5,29’a, 21 Nisan’da ise yüzde 5,44’e yükseldi. Şu an ihtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 4,6 ile yüzde 6,3 arasında değişmektedir.

Related Posts

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 118 bin megavatı aştı

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü mart sonu itibarıyla 118 bin 185 megavatı aştı.

Türkiye ve ABD ticarette yeni döneme hazırlanıyor: İşbirliği ve yatırım mesajı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD’li mevkidaşlarıyla yaptığı telekonferans görüşmesinde iki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hedefinin altını çizdi. Enerjiden dijital ekonomiye birçok alanda iş birliği mesajı verildi.

Şiddetli İstanbul depremi sonrası gözler konut sigortalarında! Deprem fiyatları yükseltti mi?

İstanbul’da yaşanan 6.2’lik büyük depremin ardından zorunlu deprem sigortası ve özel konut sigortalarının önemi bir kez daha gün yüzüne çıktı. Türkiye genelinde ise 20 milyon konutun sadece 11.2 milyonu zorunlu deprem sigortalı. Peki son yaşananların ardından fiyatlar ve talepte bir artış oldu mu? İstanbul’da zorunlu deprem sigortası ve konut sigortası yaptırmak isteyen bir kişi ortalama ne kadar ödüyor? İşte detaylar…

Riskli binaların yıkım ve yeniden yapımı: İşte adım adım süreç

Depreme karşı dayanıklılığı ve içinde yaşayanların can güvenliğinin olmadığı riskli yapıların tespitine yönelik işlemler 4 aşamada yapılıyor.

Bayraktar TB3’ten bir başarı daha!

Türkiye’nin savunma sanayi alanında dünya çapında liderliğe erişen markası Baykar Teknoloji’nin ürettiği Bayraktar TB3, TCG Anadolu Gemisi’ne tam otomatik olarak iniş ve kalkış gerçekleştirdi.

Vatandaş faizden kaçtı, karta yüklendi: Kredi kartı harcamaları tarihinde bir ilk!

19 Mart’tan sonra yükselen ihtiyaç kredisi faizleri, vatandaşı kredi kartı ve kredili mevduat hesabına yöneltti. Bireysel kredi kartı bakiyesi ilk kez 2 trilyon lirayı aştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir